Impactul automatizării și digitalizării asupra muncii și capitalului

InfoDescriereDirecții de analiză

Titlul: Impactul automatizării și digitalizării asupra muncii și capitalului. Future of Work Cluj-Napoca și zona metropolitană
Beneficiar: Centrul Clultural Clujean
Perioada de desfășurare: 2019
Instituția gazdă: Universitatea Babeș-Bolyai prin Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor

Echipa:

Norbert Petrovici
Codruța Mare
Florin Faje
Titus Man
Anca Chis
Zoltan Mihaly
Oana Pop

Proiectul este realizat pentru Divizia de Inovare Urbană,  un program de cercetare-dezvoltare al Centrului Cultural Clujean, pentru proiectul Cluj Viitorul Muncii realizat prin programul Urban Innovative Actions, al Comisiei Europene.

Află mai multe direct de pe pagina web a proiectului: https://diviziadeinovare.ro/viitorul-muncii/

Transformarea digitală

Datorită transformărilor tehnologice și asimetriilor de putere pe care le conferă controlul acestor tehnologii în lanțurile de producție globale, sursa valorii adăugate s-a transformat în timp. Dacă până în anii 1960 sursa dominantă a realizării valorii a fost la nivel de alcătuire mecanică, în anii 1980, după revoluția tranzistoarelor, sursa dominantă a devenit electronică (Castells, 2002). Ieftinirea chipurilor electronice a făcut ca în anii 2010, cea mai mare parte a valorii adăugate să provină din software-ul înscris în produs (Schaeffer & Sovie, 2019). Tehnologii de colectare de date prin intermediul internetul lucrurilor (Internet of Things), colectarea și analiza datelor mari (big data analytics) și tehnologiile de transmitere mobilă a datelor (mobile data) aduc noi transformări în distribuția realizării valorii produselor. Valoarea adăugată cea mai mare provine din caracterul conectat, produse capabile să colecteze în timp real date și să se adapteze utilizatorului prin software controlat la distanță, transformându-se astfel în produse-serviciu (Schaeffer, 2017).

Transformarea muncii

Nu doar natura produselor se transformă, noile tehnologii digitale modifică modul în care este performată munca. Datele mari și prelucrarea lor prin algoritmii care le folosesc pentru a învață permit noi forme de automatizare a operațiunilor rutiniere. Impactul estimat asupra pieței muncii este imens. În economiile avansate estimările sugerează că 47% din locurile de muncă sunt cu risc mare de automatizare, iar în economiile în dezvoltare e până la 60%, România fiind un astfel de caz.

Transformarea geografiei producției

Datele mari și mobile permit noi forme de delocalizare a muncii. După criza din 2008, companiile mari le-au folosit pentru a-și relocaliza procese ale afacerii, beneficiind de geografia diferențiată a salariilor. Însă, spre deosebire de anii 1970, noile tehnologiile au permis relocarea muncii non-manuale, alături de cea manuală. Clujul a beneficiat de acest val de externalizare. Care este impactul noului val de automatizare asupra muncii în zonă urbană Cluj și, mai larg,  asupra regiunii Central și Est Europene?